Cjao! 

“Kuidas sa suudad dieedi ajal magusata olla?” ” Kas sul ei teki magusaisusid” jne. Magusaisudega seotud küsimusi tuleb aknast ja uksest, nii võistlusdieedil kui ka võistlusvälisel ajal. Kuna mu nimi on sotsiaalmeedias FitLiis, siis kas ma võin üldse maiustada?

Kui me hakkame rääkima maiustamisest, siis pean rääkima kahest erinevast perioodist: võistlusdieet vs võistlusväline aeg. Kuna mul on praegu käimas veel võistlusväline hooaeg, siis alustame sellest. Ma jälgin oma toitumist ka võistlusvälisel ajal ehk siis mul on toitumiskava kasutusel aastaringselt. Ma tegelen fitnessiga suure südamega ning mul on kõrged eesmärgid, mille poole ma pürgin. Minu jaoks fitness ei ole  ainult laval olemine, vaid sellest on tulnud minule elustiil. Ja fakt on ka see, et mida rohkem sa oled oma vormi võistlusvälisel ajal käest lasnud, seda rohkem tööd sa pead võistlusdieedil tegema. 
Me kõik oleme inimesed ning meil kõigil tekivad magusaisud. Nõustu või ära nõustu, kuid mina olen sellel arvamusel. Nagu ma ka varem mainisin, siis ma jälgin oma toitumist aastaringselt. Praegusel hetkel mul on kord nädalas see kurikuulus cheat day. On inimesi, kes näevad seda cheat day’d kurjajuurena ning mõistavad hukka inimesi, kes lubavad endale maiustamist. Milleks? Cheat day ei pea olema hommikust õhtuni šokolaadi või kommi söömist, vaid võib olla ka täiesti inimlik natukene “vabamalt söömise päev”. Kui süüa 6 päeva nädalas tervislikult ning puhtalt, siis selle ühe päeva sa ei tõmba kindlasti oma tööd ja vaeva “vetsupotist alla”.
Minu cheat day’d olenevad täiesti tujust ja päevast. On olnud päevi, kus söön natukene rohkem maiustusi ning on ka päevi kus söön ainult hunnikutega puuvilju.  Minul ja mu elukaaslasel on saanud traditsiooniks, et oleme peaaegu iga laupäev (mis on ka ühtlasi mu cheat day päev) käinud kuskil väljas söömas. Ja selle ühe söögikorraga + õhtul natukene kummikomme, võibki cheat day lõppeda. Ja kui mul tekib nädala sees väga suur isu millegi järgi, siis ma ei ole seda ka endale keelanud. Aga õnneks neid hetki ei ole palju olnud. See üks jäätis või komm ei tee kedagi kohe paksuks! 

Võistlusdieet on minu jaoks jällegi täiesti teistsugune aeg. Juba esimesel võistlusdieedil ma sisestasin endale, et jälgin võistlusdieeti alati 101% ning sel ajal ei ole mingit maiustamist. Kuna mu võistlusdieet on praegu olnud keskmiselt 16-18 nädalat, siis sellel ajal ei pista ma mitte ühtegi kommi või šokolaadi suhu. (v.a kui treener paneks need mingil süül kavasse). Tavaliselt on esimesed 2 nädalat natukene raskemad maiustamise suhtes, kuna mu keha ja meel on harjunud selle kord nädalas cheat day’ga. Aga paari nädalaga on asi juba kergem ning pole enam probleemi. Kõik sõltub su enda mõtlemisest! Kuidas ma suudan siis need 16-18 nädalat magusata olla? Minu jaoks on see juba täiesti tavaline ning olen niiöelda harjunud sellega. Usun, et suur abistaja on kindlasti mu eesmärgid ning motivatsioon. Kuna mul on kindel siht kuhu poole ma pürgin, siis ma teadvustan endale, et ma ei jõua oma eesmärgini kui ma annan endast vähem kui 100%. Kui dieedist on möödunud nädalaid ja keha hakkab vaikselt paremuse poole muutuma, siis see motiveerib ka väga palju. Nende aastatega ma olen leinud endale ka muidugi väiksed “abilised”, kes mu magusaisusid suudavad rahuldada. Mu ühed lemmikud on zero karastusjoogid, näiteks Sprite või Fanta zero. Neid joon ma tavaliselt, kui tekib tõesti väga suur magusaisu või olen näiteks kinos jne. Kindlasti joo ma neid liitrite viisi, vaid piisab täiesti väiksest pudelist päevas. 
Igal võistlusdieedil on mul olnud ka lõpupoole “carb loading” ehk siis süsivesikute tankimine. Mis see päev endast kujutab? Selle päeva jooksul söön ma võimalikult palju süsivesikuid ning võimalikult vähe valku ja rasva. Sellele päevale on paika pandud kindel kaloraaž, mis on olnud 3000 kcal. Mul on olnud praktiliselt sama menüü sellele päevale alates 2014 aastast, kuna seal on kõik mu lemmikud olemas. Kuna ma lihtsalt armastan kaneelisaiakesi, siis sellel päeval on mul just võimalus neid süüa. Nendele lisaks kuulub mu menüüsse ka sai, pannkoogid, jäätis (vähese rasvasisaldusega), puuviljad, riisipuder jne. Ei saa üldse kurta, et selline päev on võistlusdieedil. Aitäh mu kehale, kes töötab nii hästi ning saab sellist luksust lubada. 

Fitness ja võistlemine on igaühe enda valik ning minu meelest peab seda tervet teekonda nautima, mitte ainult lavalolemist. Olen lugenud sotsiaalmeedias palju lugusid sellest, kuidas inimesed jonnivad, et dieet on nii raske, ei jõua ja ei taha, siis milleks seda üldse teha?

Mina olen valinud fitnessi ning mul ei ole õigust mõista kedagi hukka, kellel ei ole samad eesmärgid ning samad elustiilid. Me kõik oleme erinevad ning elame just enda eesmärkide nimel.
Vähem toidusõdasid ning rohkem positiivsust!